Historia

Yli 30 vuotta sitten veli Jerzy Dubielin aloitteesta ja toimesta aloimme kehitellä sopivaa aktiviteettiä klubillemme. Jerzy ehdotti tuolloin pienimuotoisen vanhan, iloisen jazztapahtuman kokeilemista.

Veljet olivat aluksi varovaisen innostuneita. Saattoihan tapahtuman organisointi tuottaa päänvaivaa. Klubiimme perustettiin oma jazztoimikunta, jonka harteille päävastuu sälytettiin. Veli Jerzystä tuli itseoikeutetusti vanhana jazzmuusikkona tapahtuman taiteellinen johtaja, jona hän toiminut ansioituneesti nämä vuodet. Toimikunnan vetäjänä on toiminut eri veljiä parin vuoden pestillä, onpa joku tainnut olla useammankin vuoden.
Tapahtuman onnistumiseksi kaikkien veljien työpanosta on tarvittu pitkin vuotta.

Eniten tietenkin jazztoimikunta joutuu pohtimaan mm. kokoonpanoja, majoitusta, ruokailua, lehden tekoa ja
monia muita asioita. Tapahtuman ajankohdaksi on vakiintunut elokuun ensimmäinen viikonloppu, jolloin useilla on vielä lomaa jäljellä eivätkä koulut ole alkaneet.

Suomen lukuisten kulttuuritapahtumien joukossa Otava Happy Jazz on saanut sijansa. Olemme todenneet sen tätä nykyä olevan Itä-Suomen suurin jazztapahtuma.

Ensimmäisen vuoden n. 500 katsojan määrä on parhaimmilaan kymmenkertaistunut. Ja oikeastaan Otavan opiston kauniiseen ja hyvin hoidettuun puistoon ei juuri enempää kuuntelijoita mahtuisikaan. Osa puistoalueesta on tarkoituksella jätetty penkittämättä, sillä monet ovat ottaneet tavaksi tulla kuuntelemaan hyvää jazzia viltille istuen ja nauttien piknik-eväistä.

LC-Otavan ladyt ovat myös tehneet merkittävän työpanoksen pitämällä puhvettia, jossa on ollut tarjolla herkullista suuhunpantavaa. Suolaisen nälkään partiolippukunta Otavan Otsot ovat järjestäneet kuumia makkaroita. Otavan K-market on lahjoittanut yhdessä klubin kanssa kaikille lapsille jäätelön. Heille on ollut myös tarjolla oheisohjelmaa mm. lastenteatteria, taikuriesityksiä, poniajelua jne. Todettakoon tässä yhteydessä, että kaikki alle 18-vuotiaat ovat päässeet ilmaiseksi.

Ilman yhteistyökumppaneita veljien työtaakka olisi muodostunut liian kovaksi. Siksi jo edellä mainitun partiolippukunnan lisäksi paikoituksesta ja liikenteen ohjauksesta ovat huolehtineet Otavan Urheilijat, ensiapuryhmän ovat tuoneet paikalle Otavan VPK.

LC-Ristiinan veli Kari Vahvaselkä toi joka vuosi klubinsa ladyjä ja veljiä linja-autolastillisen. Myös mäntyharjulaiset veljet ovat pyöräilleet paikan päälle.

Otavan opisto on jo usean vuoden ajan järjestänyt ennen tapahtumaa jazzkurssin, jonka jäsenet ovat olleet mukana ns. paraatiorkesterissa. Menneinä vuosina ohjelmaa on ollut koko viikonlopun aikana. Perjantai-iltana järjestettiin lämmittelyjamit jossakin ravintolassa. Pääkonsertti on alkanut yleensä klo 14 aikoihin. Sitä ennen olemme jännittäneet ilmojen puolesta, mutta kertaakaan näinä vuosina konsertin aikana ei ole satanut. Sunnuntaina Otavan vanha puinen kyläkirkko täyttyi Gospel-musiikin kuulijoista.

Raimo Paasonen
LC-Otava